GÖLCÜK TRAKYA İLLERİ 

KÜLTÜR, DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

FOLKLÖR VE MÜZİK

Klarnet,cümbüş,darbuka, ud,keman, akerdeon,davul,ve zurnadan oluşan yöremiz enstrümanları ile yapılan müzik eşliğinde hora ve karşılama türünde halk oyunları oynanır.

KIRKPINAR

Kırkpınar Yağlı Güreşleri, geleneksel Türk yağlı güreş müsabakaları. Her sene haziran ayı sonu ila temmuz ayı başında Edirne’de düzenlenir. Pehlivanlar üç gün süresince er meydanında mücadele ederler. Son gün yapılan finallerde her boyun (kategorinin) birinci, ikinci ve üçüncüleri belirlenir.
Bunlardan en önemlisi başpehlivandır. Güreşler esnasında Kırkpınar Festivali düzenlenir ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir.

PAVLİ PANAYIRI

Pavli Panayırı, her yıl Eylül ayında, Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde düzenleniyor. Pehlivanköy’ün  eski adı Pavli’ymiş. Burada 1910’dan beri süre gelen bir toplumsal etkinlik yapılır. Pavli ismi, geçmişte bu bölgede çoğunlukla göçmen Pomakların yaşıyor olmasından geliyor. Pomakların yoğun olarak bulunması, hem bu bölgenin, hem de festivalin bu şekilde anılmasını sağlamış. Bir diğer
büyük paydaşı da bu şenliğin, getirdikleri müzikleriyle, rengarenk kıyafetleriyle ve neşeleriyle Pavli’yi uçuran Romanlardır. Pomaklar ve de Romanlar Pavli’yi ayakta tutan iki büyük sütunlar. Romanlar daha çok işin eğlence kısmını, Pomaklar ise ticaret kısmını çeviriyor.

HIDERELLEZ

Trakya’da bahar kutlamalarının en tepesinde şüphesiz Hıdırellez durur. Ruz-i Hızır inanışına yaslanarak kendi ritüellerini kuşanan Hıdırellez Balkanlar’da, Trakya’da ve Balkan göçmenlerinin yoğun yaşadığı bölgemizde hala büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Buna karşılık en bilineni Kakava ise günümüzde ancak Edirne ve Kırklareli’de, Hıdırellez ile iç içe geçmiş şekilde kutlanan ve yörede yerleşik Roman vatandaşlarımızca sıkı sıkıya sahiplenilen bir bahar kutlamasıdır. Kutlamalardaki amaç aynıdır. Bolluk, bereket dilekleriyle baharı karşılamak , kış mevsimiyle simgeleşen hastalıkları,
sıkıntıları, yoksunlukları bertaraf etmek, doğanın yeniden uyanışı, tazelenmek, geleceğe dair umutların filizlenmesi…

TRAKYA VE RUMELİDE YETİŞEN ÜNLÜLERİMİZ

BAŞTA ULU ÖNDERİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMAL
MEHMET AKİF ERSOY( ŞAİR)
NAZIM HİKMET (ŞAİR)
YAHYA KEMAL BEYATLI (ŞAİR,YAZAR)
BATI TRAKYA TÜRKLERİ DOĞAL LİDERİ DR.SADIK AHMET
KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN
NAİM SÜLEYMAN (HALTERCİ)
CANDAN ERÇETİN(SANATCI)

Akla gelen en önemnli kişiler olarak söylenebilir.